Taal
Kliks
84
nl.news

Nieuwe apostolische aanmaning: Franciscus betuttelt het evangelie

Infovaticana.com (8 april) lekte de originele Spaanse versie van de apostolische aanmaning van paus Franciscus "Gaudete et exsultate", die op 9 april gepubliceerd wordt.

De vermaning verwerpt een karikatuur van het contemplatieve leven: "Het is niet gezond om van de stilte te houden en de ontmoeting met de ander te vermijden, om te verlangen naar rust en om activiteit te verwerpen, om gebed te zoeken en dienstbetoon te verafschuwen" (26). Deze uitspraak volgt het ongelukkige patroon van Franciscus om verse appels te vergelijken met rotte peren.

Als we het hebben over de morele leer van het evangelie - zoals het veroordelen van overspel - presenteert Franciscus een andere karikatuur door kritiek te leveren op de poging "om de leer van Jezus te reduceren tot een koude en harde logica die alles wil overheersen" (39).

In de veronderstelling dat hij slimmer is dan de Heilige Schrift, beweert Franciscus dat de schrijvers van de Bijbel een "beperkte conceptuele bagage hadden om bepaalde realiteiten uit te drukken", wat suggereert dat ze epilepsie hebben verward met een demonische bezitting (160).

Hij geeft echter genadig toe dat tenminste een aantal van de gevallen die in de Evangelies worden vermeld nog steeds iets met de duivel te maken kunnen hebben.

#newsGkufencwsy
Schrijf hier je reactie
nl.news heeft dit bericht genoemd in "Gaudete et Insultate": Franciscus wijst met de vinger - naar zichzelf.