Klik18
ms.news

Paderi Belgium Dihukum Atas Kesalahan Menyimpan Rahsia

Sebuah Mahkamah di Bruges, Belgium, telah mengenakan hukuman terhadap Father Alexander Stroobandt, berumur 57, pada 17hb Disember untuk kesalahan "kecuaian anggaran".

Pada Oktober 2015, dia telah dikenal pasti gagal meminta pertolongan untuk kawannya, Tony Vantomme (berumur 54) yang merupakan seorang yang sangat depresif dan kaki botol. Dia telah lama membunuh diri.

Sebelum Vantomme bertindak membunuh diri dengan mengambil gas buangan kereta, dia membeli masa buat kali terakhir bagi hidupnya dengan membuat tiga panggilan telefon (selama 49 minit) dan empat mesej dengan Father Stroobandt, yang terakhir adalah semasa dia berada dalam kereta .

Apabila isteri tinggalan Vantomme yang balu perasan akan kewujudan mesej-mesej terakhir daripada suaminya, dia terus mendakwa pesalah.

Stroobandt mempertahankan dirinya dengan merujuk kepada "akuan menyimpan rahsia" walaupun rahsia sebegini tidak tertakluk pada pertukaran infomasi telefon.

Mahkamah mengatakan bahawa Stroobandt pada masa itu haruslah menelefon untuk bantuan kecemasan. Apa yang berkenaan dengan pengakuan (simpan rahsia) [kepalsuan] yang mengatakan bahawa "ianya bukan sesuatu kepastian".

Father Stroobandt menerima hukuman penjara selama sebulan. Peguamnya menunjukkan bahawa menurut Undang-undang Eropah, setiap penduduk mempunyai hak untuk membunuh diri. (dan) Belgium merupakan salah satu negara yang terawal dalam meluluskan undang-undang yang membantu pembunuhan diri ini (pada tahun 2002).

Father Stroobandt kini telah membuat rayuan untuk keputusan mahkamah tersebut .

Gambar: © Lawrence OP, CC BY-ND, #newsNvzejsuahk