Clicks40
sl.news

Lažna žrtev zlorab iz Cerkve iztisnila denar - Frančišek mu je poljubil roke

Samozvana »žrtev zlorabe« Marek Lisiński, ustanovitelj poljske skupine za podporo »žrtvam« Ne bojte se je kriminalni lažnivec in tat, piše AciStampa.com (19. junija).

Lisiński je leta 2010 obtožil očeta Zdzisława Witkowskega »zlorab«, ki naj bi se domnevno zgodile med letom 1980 in 1981.

Toda preiskava je odkrila, da si je Lisiński leta 2007 od očeta Witkowskega sposodil 5.000 evrov na podlagi laži, da ima njegova žena raka in da potrebuje denar za zdravljenje.

Ko je oče Witkowski odkril laž, je Lisińskega prosil, naj vrne denar. Lisiński mu je zagrozil, da ga bo, če bo pri svojem vztrajal, spravil v težave.

Tako je škof Płocka, Piotr Libera, očeta Witkowskega sprva zagovarjal, vendar ga je leta 2013 zaradi strahu pred mediji vseeno suspendiral za tri leta.

Lisiński je leta 2014 v Płockski škofiji zaprosil za skoraj 100.000 evrov. Libera dolga ni plačal, marveč je Lisińskemu dal kopijo [napačne] odločbe Kongregacije za nauk vere, po kateri je oče Witkowski "kriv". Lisiński je na podlagi omenjenega dokumenta sodišče zaprosil za odškodnino v višini 235.000 EUR.

Oče Witkowski je proti Lisińskemu poskušal vložiti tožbo, vendar mu je škof Libera to prepovedal in je na takšen način apliciral politiko "brez milosti" papeža Frančiška.

Lisiński je »žrtev zlorab«, katerega roke je v mesecu februarju poljubil tudi papež Frančišek.

Slika: Marek Lisiński, #newsAjgfezxfsp