Clicks74
sl.news

Amazonski ideologi Cerkev spremenili v hipijevsko igrišče

"Naša mati Zemlja se muči" se glasijo besede Rdeče Cerkvene Panamazonice (REPAM), ki so bile v manifestu objavljene 14. septembra, v Quitu v Ekvadorju.

REPAM je mednarodna cerkvena mreža, ki jo podpira Vatikan, ustanovljena pa je bila v Braziliji septembra 2014. Je glavna koordinatorka Amazonske sinode.

Najprej se v manifestu spominja nekaterih "mučencev" amazonskih ljudstev, ki so svoje življenje dali za "obrambo življenja in narave."

Priča o "krikih naše matere Zemlje", v povezavi s tem pa navaja "družbeno-okoljsko krizo."
Po navedbah manifesta nam "naša duhovnost" omogoča, da se "spremenimo tako, da stremimo k Življenju", vendar le v srečanju "z drugimi [poganskimi] duhovnostmi."

Samostojni avtorji se zavezujejo, da so "preroki" in "zagovorniki življenja in raznolikosti." Želijo se boriti proti "ekocidu", "genocidu" in "etnocidu."

V manifestu enkrat celo uporabijo besedo "greh", s katero uničevanje narave imenujejo "družbeni greh kapitalskega reda."

Sklicujejo se na "dialog znanj", ki se začne s "[poganskimi] pogledi na svet in vizijami prednikov", imenovanimi "Kawsak Sacha" ("živi gozd").
S pomočjo teh znanj želijo razumeti "pomen in obzorja" svojega boja.

Manifest se konča s kratko omembo "usmiljenega Jezusovega srca", ki - kot smo pričakovali - z nami govori "s periferije" in o "Mariji" [nekdanji Gospe].

Razen tega, besedilo zveni kot oporoka skupine intelektualno razvitih hipijev iz leta 1965.

Slika: © Wilfred Paulse, CC BY-NC-ND, #newsXmmncqhrey