Clicks329
hr.news
1

Njemačka staroobredna trapistička opatija bit će zatvorena

Staroobredna trapistička opatija Mariawald, Njemačka, bit će zatvorena. Vatikan, trapistički red i biskupija Aachen na čijem se području nalazi opatija, najavili su to u Mariawaldu.

Samostan su trapisti naseljavali od 1909. godine. Svi zaposlenici sada gube posao. Redovnici će biti prebačeni u druge samostane.

Tijekom ove godine samostan i sva njegova dobra bit će predani Aachenovoj biskupiji. Samostan i crkva Mariawalda vjerojatno će ostati zauvijek zatvoreni.

U pismu od 21. studenoga 2008. godine Benedikt XVI. odobrio je opatiji povlasticu da se vrati starim običajima trapističkog reda u liturgiji i manastirskom životu. Posebno se to odnosi na povratak u časni stari obred. Papa je ovaj projekt vidio kao "obnovu Crkve u duhu tradicije". Sada je ova obnova gotova i prije nego što je krenula.

Slika: Mariawald, © Rolfcosar, wikicommons, CC BY-SA, #newsLpkwhromer
Divim se Gospodinu koliko strpljenja ima.... Dolazi pomalo svemu lijepom kraj, ali doći će kraj i onima zbog kojih se ovo događa, a tad će za njih biti jauk i škripanje zubima no biti će prekasno.... Mi koji smo Njegovo malo odabrano stado, nema nas puno. Sam Gospodin govori o odabranom, malom stadu, ostatku, ostanemo hrabri i junački do kraja izdržimo...