Nyelv
Kattintások
489
hu.news

Ausztria: A székesegyházi káptalan ellenszegül a Vatikánnak

Botrány tört ki az osztrák Gurk-Klagenfurt egyházmegyében valamint a volt modernista püspökkel, a 66 éves Alois Schwarzcal kapcsolatban, akit Ferenc pápa májusban léptetett elő, hogy vezesse a nagyobb Sankt Pölten egyházmegyét.

Schwarz 2001-től 2018-ig volt Gurk püspöke, ám azzal vádolják, hogy viszonya volt két nővel, ezt viszont mindig tagadta.

Schwarz előléptetése után ismét előjöttek a vádak. Ezúttal az adminisztrációval, életmóddal, vezetéssel, szabályzataival, kommunikációs stílusával és az egyházmegyei pénzügyekkel kapcsolatosak voltak a vádak.

Ezért Gurk székesegyházának káptalanja kiadta a feladatot, hogy írjanak össze egy jelentést. Azonban a december 11-ei publikációt a Római Püspöki Kongregáció megtiltotta.

A káptalan azonban nem engedelmeskedett a tiltásnak, és december 18-án publikálták a jelentést.

Bár a rengeteg vád Schwarz püspököt támadja, a jelentés maga szinte csak Andrea Enzingerről szól, aki Schwarz közelében dolgozó két nő közül az egyik. Őt 2016 májusában nevezte ki a Stift Sankt Georgenben található menedékház vezetőjének anélkül, hogy ezt megbeszélte volna a megfelelő egyházmegyei bizottsággal.

A jelentés azzal vádolja Enzingert, hogy rosszul kezelte a rá bízott feladatot, így nagy pénzügyi kárt hozott létre az egyházmegye számára.

A jelentés közben Schwarz modernista általános helynöke, Engelbert Guggenberger atya azt állította, hogy a püspököt Enzinger irányította. Elmondta, hogy Schwarz kártérítésre lesz köteles.

Guggenberger azzal vádolja a bécsi nunciust és Christoph Schönborn bécsi bíborost, az Osztrák Püspöki Konferencia elnökét, hogy már régóta tudtak erről, azonban nem tettek semmit.

A kérdés az, hogy Guggenberger, akit 2008-ban nevezett ki Schwarz általános helynöknek, miért maradt ilyen sokáig pozíciójában annak ellenére, hogy nem tudja megoldani a problémákat.

Kép: Alois Schwarz, #newsEgnkbsoodj
hu.news ezt a bejegyzést a Az énekesek liturgikus miseruhákba öltöztek-ben megemlítette.