Nyelv
Kattintások
430
hu.news

A Hittani Kongregáció vezető tisztviselője "megpróbálta" megcsókolni a felszentelt nőt gyónás közben

Az osztrák Hermann Geissler atya, a Hittani Kongregáció egyik vezető tisztviselője, 2009-ben szerelmet vallott Doris Wagner felszentelt szűznek és "megpróbálta" megcsókolni, azonban Wagner sikeresen elmenekült.

Régen a papok nem gyóntathattak nőket a gyóntatószéken kívül.

A bosszúszomjas Wagner régóta beszél az ügyről és kiadta Geissler kilétét. Ekkoriban Geissler és Wagner szintén tagjai voltak a Familia Spiritualis Opus FSO neokonzervatív közösségnek, másik nevén "Das Werk", de Wagner 2010-ben elhagyta a csoportot.

Geissler 2009 óta a kongregáció doktrínális részének capo ufficio rangját viseli.

A kánonjog 1387-as paragrafusa szerint a pap, aki arra kéri a gyónó személyt, hogy a hatodik parancsolat ellen bűnt kövessen el, azt meg kell büntetni felfüggesztéssel, eltiltással; súlyos eseteknél pedig meg kell vonni papi státuszát.

2014-ben Wagner bejelentette Geissler tetteit a kongregációnak, válasznak pedig azt kapta, hogy Geissler bevallotta az esetet, bocsánatot kért és "figyelmeztetést kapott".

Eközben Alessandro Gisotti vatikáni szóvivő azt mondta az NcrOnline.org oldalnak, hogy Geissler vizsgálat alatt áll a kongregáció által, ami a "megfelelő eszközök" használatának jogát fenntartják.

Most, hogy az ügy nyilvános lett, Geissler nemsokára megtudja, hogy a "kegyelem egyháza" nem bocsátja meg tetteit.

Kép: Hermann Geissler, © Raphael, kathpedia.com, CC BY-NC-SA, #newsJnhwrlklho
hu.news ezt a bejegyzést a A Hittani Kongregáció zavaros ügybe került hivatalnoka lemondott-ben megemlítette.