Clicks41
ms.news

Ideologis Amazon Menerbalikkan Gereja Kepada Taman Permainan Hippie

“Ibu bumi kita bersengsara” keluh organisasi-Red Ecclesial Panamazonica (REPAM) dalam manifesto 14hb September , yang diterbit di Quito, Ecuador.

REPAM merupakan jaringan transnasional yang disokongi Vatican yang didirikan di Brazil pada September 2014. Ia merupakan juru-koordinasi utama Synod Amazon.

Pertama, manifesto tersebut mengingatkan peristiwa sejarah, yang beberapa orang “martyr Amazon” telah mengorbankan nyawa mereka dalam “mempertahankan kehidupan dan alam semulajadi.”

Ia telah menyaksikan “tangisan dan keluhan ibu bumi” merakam kata “krisis socio-alam.” Bagi manifesto “semangat diri kita” mengizinkan kita “melakukan perubahan terhadap Kehidupan,” namun ianya dapat dilakukan dengan berhubung “dengan bentuk semangat [pagan] yang lain.”

Penulis-penulis persendirian ini mengaku diri mereka “nabi” dan “pelindung kehidupan dan kepelbagaian.” Mereka ingin melawan “penghapusan spesis kehidupan”, “pembersihan kaum dan etnik.”

Suatu ketika dahulu, mereka pernah menggunakan perkataan “dosa” dan mengatakan bahawa kemusnahan alam “dosa sosial atas arahan kapitalis.”

Mereka mengadakan “dialog pengetahuan” yang bermula dari “[pagan]pandangan dunia ancestral dan visi,” menggelarkannya “Kawsak Sacha” (“hutan yang hidup”). Menerusi “pengetahuan tersebut” mereka ingin memahami “makna dan garisan" perjuangan mereka.

Manifesto diakhiri dengan sebutan “hati Jesus yang berbelasan” yang – seperti yang dijangkakan– berkata kepada kami “dari peripheri” dan “Mary” [bekas Our Lady].

Sebahagian dari ini, bacaan teks ini seumpama wasiat dari kumpulan hippi yang berintelek hipertensi pada 1965.

Gambar: © Wilfred Paulse, CC BY-NC-ND, #newsXmmncqhrey