Taal
Kliks
64
nl.news

Aartsbisdom Washington spreekt kardinaal Wuerl tegen - bevestigt statement van Viganò

Een beschuldiging van "wangedrag" tegen kardinaal Theodore McCarrick, 88, werd al gepresenteerd aan toenmalige Pittsburghse bisschop Donald Wuerl, 78, in november 2004, zo bericht CatholicNewsAgency.com (10 januari).

Het citeert Ed McFadden, de woordvoerder van het aartsbisdom Washington.

Wuerl was McCarricks opvolger als kardinaal van Washington. Hij nam ontslag in oktober 2018, maar is nog steeds in functie als de Apostolisch Bestuurder van Washington.

De klacht in 2004 werd ingediend door de gelaïciteerde priester Robert Ciolek. Hij besprak voor Pittsburghs diocesane review board een beschuldiging van misbruik tegen een Pittsburghse priester en noemde er nog een die McCarrick zou hebben begaan.

Wuerl stuurde het rapport in 2004 door naar de Apostolische Nuntius in Washington.

Maar in augustus 2018 drong Wuerl erop aan dat hij niets wist van beschuldigingen tegen McCarrick en dat hij zelfs nooit geruchten over zulke beschuldigingen had gehoord.

Ondanks de ontkenning getuigde whistleblower Aartsbisschop Carlo Maria Viganò in augustus 2018 dat hij de activiteiten van McCarrick bij verschillende gelegenheden persoonlijk met Wuerl had besproken.

De nieuwe verklaring van het aartsbisdom Washington is een onafhankelijke bevestiging van Viganò's getuigenis die ook zei dat Wuerl "schaamteloos" liegt.

Afbeelding: Donald Wuerl, © Mazur/catholicnews.org.uk, CC BY-SA, #newsFgxjcbofzw