Limbă
Vizualizări
42
ro.news

Îşi doreşte Francisc o etică a celor bogaţi ?

Articol scris de părintele Reto Nay

Website-ul episcopilor germani katholisch.de a explicat pe 20 septembrie, faptul că papa Francisc a dizolvat Institutul pentru Familie din Roma, pentru a-l transforma într-un "grup de discuţii pentru Amoris Laetitia", documentul lui Francisc, care, în contradicţie cu Evanghelia, cere Sfânta Împărtăşanie pentru persoanele adultere.

Articolul a fost scris de către editorul şef Thomas Jansen. El susţine faptul că Francisc a pedepsit Institutul pentru Familie pentru că profesorii săi au criticat argumentele lui Francisc la ultimul sinod al familiei.

Pentru Jansen este evident faptul că orientarea Institutului a fost "prea conservatoare", iar prin asta el înţelege, "prea catolic". El sugerează faptul că Francisc intenţionează să înlocuiască morala catolică cu "etici situaţionale" care pretind a lua în considerare "contextul particular al unei fapte", mai degrabă decât urmărind o lege universală care judecă în conformitate cu adevărul situaţiei.

"Eticile situaţionale" par a fi plauzibile, însă în realitate trimit la o teorie etică a puterii şi a bogăţiei. Numai cei bogaţi vor avea banii necesari ca să invoce un "context" care va determina "ceea ce este etic ceea ce nu este".Prin intermediul jurnaliştilor lor, ei îşi impun propriul "context" pentru orice problemă morală.

Aşadar ar fi mai corect să vorbim despre o etică a celor bogaţi decât de "etică situaţională".

Imagine: © Jeffrey Bruno, Aleteia, CC BY-SA, #newsQjuzdxagwu
ro.news a menționat acest post în Cardinalul Marx cere "respectarea" desfrâului homosexual.