Taal
Kliks
49
nl.news

Voormalige seminaristen beschuldigen Hondurese bisschop van homoseksueel wangedrag

Edward Pentin heeft twee getuigenissen verkregen van voormalige seminaristen van het aartsbisdom Tegucigalpa in Honduras over homoseksueel wangedrag van hulpbisschop Juan Pineda. De getuigenissen werden opgeschreven voor een Vaticaans onderzoek uitgevoerd door gepensioneerde liberale Argentijnse bisschop Alcides Casaretto in mei 2017. Sindsdien zijn ze in handen van paus Franciscus.

Het aartsbisdom Tegucigalpa wordt geleid door kardinaal Oscar Rodríguez Maradiaga, een nauwe bondgenoot van Franciscus en persoonlijke vriend van Pineda. Pineda is verantwoordelijk voor het aartsbisdom sinds januari, omdat Rodríguez chemotherapiebehandeling ondergaat voor prostaatkanker in Houston, Texas.

De getuigenissen omvatten gebeurtenissen die naar verluidt voorkwamen toen Pineda les gaf op het seminarie. Beide ex-seminaristen moesten later het seminarie verlaten. Volgens de eerste probeerde Pineda seks met hem te hebben, "'s Nachts kwam hij dicht bij me en raakte mijn intieme delen en borst aan, en ik probeerde hem tegen te houden, soms stapte ik zelfs uit bed en ging naar buiten."

De tweede ex-seminarist getuigde ervan dat hij zelf getuige was van een ongepaste relatie tussen Pineda en een derde seminarist. Pineda staat erom bekend dat hij een groep andere intieme mannelijke vrienden in Honduras onderhoudt.

Afbeelding: Juan Pineda, © House Committee on Foreign Affairs, CC BY-NC, #newsNlpojldngc
nl.news heeft dit bericht genoemd in Franciscus' kardinaal beschermt controversiële hulpbisschop.