Clicks372
hu.news

Müller bíboros megmutatta, milyen is az amazonasi ideológia

az amazonasi Instrumentum Laboris (IL) igazi problémája az, hogy tisztázatlan és sokat használt kifejezéseket használnak - írja Gerhard Müller bíboros egy július 16-ai nyilatkozatban.

Olyan szlogeneket említ, mint pl. "szinodális, integrált fejlesztés, szamaritánus misszionárius, nyílt egyház, kapcsolatba lépő egyház, szegények egyháza, amazonas egyháza".

Müller szerint az IL lecseréli a Bibliát és a hagyományokat egy "önreferenciára", ami a legújabb Ferenc pápa dokumentumokat idézi. Az amazonasi régió "Isten kinyilatkoztatásának különleges forrása". Müller szerint ez "hamis tanítás".

Az IL azzal védekezik, hogy az ellenkezéseket olyan jelzővel illeti, mint pl. "doktrinalizmus, dogmatizmus, ritualizmus, klerikalizmus, farizeusi gondolkodás és érvi büszkeség".

Közben pedig "kozmovíziót, teológiai ősiséget és öko-teológiát" hirdet. Müller szerint ez "a szociális romantika szüleménye".

Ez átváltoztatja a megtestesülést "inkulturációra" azzal, hogy Szent Iréneuszhoz tévesen rendelt idézettel élnek vissza.

Az IL azt állítja, hogy a kulturális sokszínűség "robosztusabb" megtestesülést követel a "különböző életmódok és kultúrák végett". (IL 113). Müller szerint ennek a jelentése "teljesen homályos".

Kép: © Mazur/catholicnews.org.uk, CC BY-NC-SA, #newsLlodmdoceg