Clicks13
ms.news

Konviksi Bogus Dalam kes Archbishop Wilson Diperbalikkan

Mahkamah Daerah Newcastle mengadili tindakan Roy Ellis untuk menarik balik tuduhannya kepada bekas Archbishop Adelaide, Philip Wilson konviksi Julai kerana "melindungi" jenayah penderaan seks.

Konviksi ini telah ditinggalkan dalam bentuk tanda tanya kepada atas kekuatan sistem legalisasi Australia. Apabila yang tidak bersalah yang telah berkhidmat hampir empat bulan dalam larangan keluar rumah yang bertempatkan rumah kakaknya. Dia dipaksa untuk menandatangani surat peletakan jawatan sebagai Archbishop Adelaide pada bulan Julai.

Prosekusi telah menuntut bahawa seorang yang berumur 26 yang diberitahu kepada Father Wilson oleh dua orang budak lelaki altar telah didedahkan oleh bekas paderi, James Fletcher pada tahun 1976, namun Wilson memilih untuk "tidak bertindak" atas hal ini.

Salah seorang penuduh palsu Wilson, Peter Creigh, tertangis apabila hakim mendedahkan perbohongannya. Creigh seharusnya disabitkan untuk defamasi.

Kes Wilson penuh dengan pemboleh-ubahan. Tiada bukti yang membuktikan persoalan yang dikatakan mengenainya atas kes penderaan, dipercayai bahawa ianya benar ataupun teringat pernah diberitahu mengenai ini.

Hakim Ellis berkata berulangan berkenaan dengan tindakan rayuan Wilson adalah langkah yang bijak, berartikulasi di mana seseorang lelaki yang cuba terbaik untuk menjawab soalan-soalan yang diajukan kepadanya ketika perbicaraan dilangsungkan.

#newsUcawjmvjpg