Clicks450
hr.news

Burke: Smatra li Franjo kardinale Dubije budalama?

Dubija na koju Papa Franjo odbija odgovoriti "vrlo su temeljna pitanja", objasnio je kardinal Raymond Burke nakon svojeg govora 27. travnja u Bratislavi.

Burke je komentirao: "Ako smo mi kardinali u čitanju teksta [Amoris Laetitije] imali takva ozbiljna pitanja - osim ako nas četvoricu ne smatrate budalama - to su pitanja koja postavljaju i drugi".

Kardinal je opovrgnuo neobičan argument talijanskog filozofa Rocca Buttiglionea koji je u svojoj nedavnoj knjizi tvrdio da bi preljubnici mogli biti subjektivno bez krivnje zbog neobičnih okolnosti. Burke je objasnio da takav argument može biti izveden za pojedinačni čin, ali ne za nekoga tko živi u stanju smrtnog grijeha. Istaknuo je da ukoliko neki razvedeni mogu ući u drugu zajednicu, "brak zapravo nije nerazrješiv".

Burke podsjeća na to da je katolički nauk o braku bio napadan tijekom povijesti Crkve. Ipak, "Katolička crkva je jedina Crkva koja je ostala vjerna učenju Gospodina našega i to s pravom."

Burke je ispričao priču o svećeniku u New Yorku, kojem je 2014. godine pristupio luteranski ministar, rekavši mu: "Odavno smo odustali od takvih učenja, ali uvijek smo računali na to da će ih Katolička crkva podržavati".

Slika: Raymond Burke, #newsVvoxvmdtas