Clicks131
nl.news

Voormalige VS nuntius: Franciscus heeft homoseksuele misbruiken verdoezeld

Aartsbisschop Carlo Maria Viganò, 77, publiceerde op 22 augustus een explosieve 11-pagina-lange verklaring over de zaak van kardinaal Theodore McCarrick, 88.

Viganò is [ten minste] sinds 1998 op de hoogte van deze zaak. Van 2011 tot 2016 was hij de apostolische nuntius van de Verenigde Staten. Hij en zijn twee voorgangers in Washington hebben de Heilige Stoel tevergeefs gewaarschuwd over McCarrick.

Volgens Viganò verbood Benedictus XVI [heimelijk] McCarrick een openbaar ministerie in 2009 of 2010.

Francis keert sancties om

Na de verkiezing van paus Franciscus werd McCarrick snel gerehabiliteerd. Niet alleen ging hij opnieuw reizen en gaf hij lezingen en interviews, hij werd ook een belangrijk raadslid van Franciscus.

In 2014 vroeg Viganò aan zijn overste, kardinaal Pietro Parolin, of de sancties tegen McCarrick nog steeds van kracht waren, maar Parolin verkoos niet te antwoorden.

Viganò noemt vele prelaten van het Vaticaan die "tot in de kleinste details op de hoogte waren van de situatie met betrekking tot kardinaal McCarrick": Ouellet, Baldisseri, Coccopalermio, Paglia, Becciu, Mamberti.

Viganò stelt ook dat kardinaal Wuerl, die McCarrick's opvolger was in Washington, "volledig op de hoogte was" van de zaak. Hij noemt Wuerl's recente beweringen dat hij van niets wist, "absoluut lachwekkend" en "schaamteloze leugens".

Viganó betwist ook de ontkenningen van Cardinals Farrell en O'Malley.

Franciscus' valstrik: "Wat denk je van McCarrick?"

Viganò onthult verontrustende feiten over Franciscus, die hij voor het eerst tegenkwam tijdens een audiëntie voor nuntiussen op 21 juni 2013. Een dag eerder had Viganò McCarrick in Rome ontmoet, die op 19 juni door Franciscus was ontvangen en naar China zou reizen. Later kwam Viganò meer te weten over de "lange vriendschap" tussen McCarrick en Bergoglio.

Francis ontving de nuntiussen in één rij, één voor één. Toen Viganó aan de beurt was, grapte hij: "De bisschoppen in de Verenigde Staten mogen niet worden geideologiseerd! Het moeten herders zijn!"

Verrast door deze uitbarsting vroeg Viganò een audiëntie, die hij op 23 juni ontving. Tijdens het audiëntie was Franciscus als een andere, bijna aanhankelijke Franciscus: "Ja, de bisschoppen in de Verenigde Staten mogen niet worden geideologiseerd", vertelde hij aan Viganò: "Ze mogen niet rechts zijn zoals de aartsbisschop van Philadelphia, ze moeten herders zijn; en ze mogen niet links zijn - en dan voegde hij eraan toe, beide armen oprichtend - en als ik links zeg, bedoel ik homoseksueel."

Franciscus vroeg Viganò: "Hoe gaat het met kardinaal McCarrick?" Viganò onthulde de waarheid, maar Franciscus, die geen reactie liet zien, veranderde van onderwerp.

Viganò gelooft dat dit een "valstrik" was. Franciscus wilde erachter komen waar de nuntius stond.

McCarrick was "kingmaker" van Franciscus

Viganò ontmoette Francis opnieuw op 10 oktober 2013. Deze keer vroeg Franciscus aan Viganò: "Hoe is kardinaal Wuerl, is hij goed of slecht?"

Viganò vertelde Francis over Wuerl's pastorale onzorgvuldigheid met betrekking tot afwijkingen aan de Georgetown Universiteit en over een uitnodiging aan jonge aspirant-priesters om McCarrick te ontmoeten. Ook hier heeft Francis niet gereageerd.

Viganò legt uit dat McCarrick en de gecompromitteerde kardinaal Maradiaga "de kingmakers voor benoemingen in de Curia en de Verenigde Staten". Samen met Wuerl organiseerden zij de benoeming van Cupich tot Chicago en Tobin tot Newark.

Franciscus moet ontslag nemen voor het verdoezelen van misbruiken

Viganò concludeert dat Franciscus op de hoogte was van de misbruiken van McCarrick, maar ervoor koos deze stil te houden.

"Hij hield geen rekening met de sancties die Paus Benedictus hem had opgelegd en maakte van hem zijn vertrouwde raadgever, samen met Maradiaga."

Afbeelding: Carlo Maria Viganò, © lifesitenews.com, #newsGcravpggjz