Nyelv
Kattintások
553
hu.news 1

Schönborn bíboros: "II. János Pál kihagyta az erkölcsi tanok felét"

Ferenc pápa "halad előre, de magányosan" - mondta a bécsi Christoph Schönborn bíboros.

Az egyházellenes Zeit lapnak adott interjúban bevallotta, hogy Ferenc pápa óta a "változás" érezhető az egyházon belül. Schönborn szerint Ferenc pápa "sokaknak" szimpatikus, ám nekik "nincs sok közük" az egyházhoz (és továbbra sem lesz attól független, hogy ki a pápa).

Schönborn II. János Pál Veritatis Splendor (1993) enciklikáját kritizálja, mert bár az objektív normákkal foglalkozik, "a másik oldal hiányzik". Az Amoris Laetitia buzdításban - Schönborn szerint - "megvan a második oldal", azaz az egyéni esetek és a személyes lelkiismeret megkülönböztetése (mintha II. János Pál nem volna figyelembe a "körülményeket" és a "lelkiismeretet").

Schönborn ezt követően a Dubia bíborosokat támadta, amiért publikálták az aggodalmaikat: "Ez a pápa közeli, együttműködő társaihoz nem méltó viselkedés". Azonban Ferenc pápa minden együttműködést visszautasít ezekkel a "közeli társakkal".

Kép: Christoph Schönborn, © Loretto-Gemeinschaft, CC BY-NC-ND, #newsVpduyihznd
Gratia copiosa
Kérem az "erkölcsi tanok" listáját és a címet, helyet, telefonszámot ahol II. János Pál kihagyta ezeket a bboros szerint. Az objektív normák ezek szerint nem elegendőek visszamenőleg Mőzesig sem. Egyélbként is nem is biztos, hogy a Tízparancsolat pontosan úgy volt felírva a kőtáblára, ahogy később elterjedt vélekedés lett és volt csupán. A környező nem választott népekné is találunk hason … Továbbiak