Clicks15
ms.news

Gänswein: Agama, Amalan Seksual Akan Menjadi Perkara "Tidak Penting" Pada Hari Kiamat

Sama ada seseorang itu homoseksual atau tidak, ianya "tidak penting" pada hari pengadilan akhir, kata Archbishop Georg Gänswein dalam ucapannya di Karlsruhe, Germany (4hb Jun).

Gänswein merupakan setiausaha sulit Benedict XVI.

Menurut CatholicNewsAgency.com, dia membandingkan orang yang mengamal perhubungan homoseksual ["pasangan homoseksual"] dengan mereka yang menjadi jururawat, katanya kedua-duanya adalah kes "tidak terduga" dalam menjadi manusia dan "tidak penting" [sama ada mana satu benar].

Dia menjelaskan bahawa semua perhubungan, tidak kira homoseksual, penceraian, anti Tuhan atau sebagainya turut perlu menghadapi pengadilan Tuhan [turut benar].

Kemudian, menurut Gänswein, seseorang yang menjadi "manusia" adalah terpilih, "bukannya perkara yang tidak teramal seperti orientasi seks, kepanjangan hubungan pasangan, pandangan dunia dan sebagainya." [di mana kenyataan ini salah].

Jika semua dosa adalah seumpama kemalangan yang tidak terduga, adalah penting sama ada personaliti dan agama dikatakan juga pandangan dunia ("Weltanschauung"), semua dosa dan agama dunia akan menurut kata Gänswein, adalah tidak berkenaan dengan Hari Pengadilan Terakhir (Hari Kiamat).

Gambar: Georg Gänswein, © Mazur/catholicnews.org.uk, CC BY-NC-SA, #newsJbyyipxiuv