Clicks3
NewsLetters

Роздуми над Словом Життя Гал. 5,17-18

«Бо тіло пожадає проти духа, і дух пожадає проти тіла.
Вони суперечать одне одному, так що ви не можете робити того, що хотіли б. А коли Дух вас водить, то ви не під Законом»


У 7-й главі послання до Римлян, яку ми вивчали у минулі тижні, кілька разів підкреслюється, що ми хочемо робити добро, але автоматично робимо зло. Тут сказано, що це вже не роблю я, але гріх, що живе в мені. В посланні до Галатів ця правда розкрита ще глибше. Тут чітко вказано, що гріх діє особливо через пожадання тіла, які потім поневолюють людину. Це нечистота, алкоголізм, наркоманія, обжерливість...
Пожадання в людині розбуджує, часто доводячи до крайнощів, система світу через засоби масової інформації, декадентську музику, нечисті зображення, рекламу і пропагування споживацького способу життя. Протиставитись цьому ‒ це надзвичайний героїзм. Для цього потрібно мати надзвичайну силу. Тому ми молимося, приступаємо до Святих Тайн, упокоряємося, щодня каємося і визнаємо свої гріхи. Тоді отримуємо не тільки силу, але й благодать для подолання своєї слабкості, а також системи світу і духа зла, який впливає на нас разом зі світом. Знову потрібно усвідомити, що наша боротьба є проти тіла, світу і диявола, як навчає нас Катехизм. А ця боротьба має сенс! Йдеться про вічне життя! Ми не знаємо ні дня, ні години, а кожен акт любові, кожне упокорення, найменша перемога над собою з любові до Ісуса і з метою спасіння своєї душі має величезне значення. Також якщо жертвуємо це за навернення інших, то кожне наше терпіння і приниження опосередковує благодать для інших. Аж тоді, коли відкриється книга життя, в якій кожна сторінка є наче один день, там будуть записані наші жертви, наші молитви і наша боротьба в думках та почуттях проти гріха, який є в нас, і проти сил темряви, які діють особливо через систему світу.
Якщо ми ведені Духом Божим, то Закон більше не може нас судити, бо Дух Божий не веде нас до гріха. Навпаки, Він дає нам силу до боротьби. А якщо падаємо, Він дає нам силу відразу ж каятися, відразу вставати і далі боротися та не залишатися в розпачі чи в дусі зради своєї душі та Ісуса, який, щоб викупити нас, заплатив за нас Своєю смертю.

Візантійський Вселенський Патріархат