Clicks32
ms.news

Kardinal Cupich Tipu dalam Khalayak Ramai, Mengatakan Bahawa Amoris Laetitia Suatu "Revolusi"

Dalam suatu ucapannya di Cambridge, England (9hb Februari), Kardinal Chicago, Blase Cupich mengatakan bahawa terdapat dua Synods on the Family (2014, 2015) yang telah meluluskan semua usul dengan undian majoriti sebanyak 2/3 dan kebanyakannya adalah hasil daripada undian sebulat suara.

Realitinya, kunci kepada proposisi yang berkontroversi adalah berkenaan dengan Kommunion bagi penzina yang tidak mendapat kelulusan majoriti yang diperlukan (iaitu 2/3) pada Oktober 2014. Walau bagaimanapun, Pope Francis tetap ingin menyimpan usul yang telah ditolak itu dalam dokumen synod.

Pada Oktober 2015, undian father-father synod fathers menunjukkan permintaan bagi "penyertaan yang lebih komprehensif" dalam kehidupan Gereja bagi pencerai yang telah berkahwin semula tetapi mereka tidak diberi Holy Communion.

Cupich amengatakan bahawa apa yang ditawarkan oleh Pope Francis dalam Amoris Laetitia adalah suatu“jalan keluar baharu” dan mengatakan ini "suatu perubahan utama bagi pendedahan ministerial yang tidak kurang nilai revolusi."
Publish

Locked for:

Gambar: Blase Cupich, © Goat_Girl, Flickr, CC BY-SA, #newsYprumnzlib