Clicks57
ms.news

Kardinal McCarrick Kekal (Mempertahankan) Status Tidak Berdosanya

Bekas kardinal ultra-liberal, Theodore McCarrick, seorang kawan kepada Pope Francis, Yang dilabel Vatican sebagai "pencabul kanak-kanak" tanpa mengalami sebarang proses 60 Abiperbicaraan, menafikan tuduhan yang dibuat terhadapnya.

Berkata kepada Slate.com (3hb September 3), McCarrick berkata bahawa dia “tidak sejahat seperti yang mereka warnakan.” Dan, “saya tidak percaya bahawa diri saya. pernah melakukan seperti apa yang mereka tuduhkan terhadap saya.”

Dengan bantahan ini, seolah-olahnya dia menjadikan persoalan tersebut soalan terbuka, dia berbalas, “Bukanlah.”

James Grein, pendakwa utama McCarrick, menuntut bahawa antara perkara lain yang ingin dituntut adalah McCarrick merabanya ketika dia membuat doa pengakuan.

Kata McCarrick , “Saya menjadi paderi selama 60 tahun dan saya tidak akan membuat benda seperti yang dikatakan itu.” Dia menyalahkan "musuhnya” kerana mempersembahkan tuduhan tersebut.

Dia menggelarkan Archbishop whistle-blower, Viganò “sebagai wakil yang jauh daripada kesesuaian" dan menyifatkan bahawa dia sedang berdepan dengan kes guaman yang bernilai berjuta-juta dollar terhadap Archdiocese New York do mana pada masa itu, McCarrick masih seorang paderi dan bishop auxiliar bishop.

Gambar: Theodore McCarrick, © World Economic Forum, CC BY-SA, #newsAbjotxgbad