Taal
Kliks
94
nl.news

"Gaudete et Insultate": Franciscus wijst met de vinger - naar zichzelf

De apostolische aanmaning van Franciscus, "Gaudete et Exsultate" (9 april), wordt door de internetgemeenschap ook wel "Gaudete et Insultate", of "Uitlokken en Beledigen", genoemd.

De volgende citaten van "Gaudete et Exsultate" zijn slechts enkele voorbeelden.

Francis portretteert "sommige christenen" die "egocentrisch" zijn en "verstoken van ware liefde". Zij hebben "een obsessie voor de wet, een bezetenheid door sociale en politieke voordelen, een punctiele zorg voor de liturgie, de leer en het prestige van de Kerk" (57).

Franciscus wordt er echter van beschuldigd zich voor zijn ambt te stellen en te proberen prestige en politieke voordelen te behalen door de anti-klerikale media tevreden te stellen en weinig liefde te tonen voor degenen die proberen hem te corrigeren.

De aanmaning richt zich tot degenen "die religie voor hun eigen doeleinden gebruiken, om hun eigen psychologische of intellectuele theorieën te bevorderen" (41).

Maar zelfs bisschoppen hebben Franciscus ervan beschuldigd zijn eigen religie uit te vinden en deze voor zijn eigen doeleinden te gebruiken.

Hij bekritiseert het idee van een doctrine als een "gesloten systeem, zonder het dynamische vermogen om vragen, twijfels of onderzoeken toe te laten" (44). Sinds november 2016 weigert Francis te antwoorden op de twijfels (Dubia) van zijn kardinalen en gelovigen.

Francis' aanmaning bekritiseert degenen die op zoek zijn naar een veilige haven in "de verwerping van nieuwe ideeën en benaderingen, dogmatisme, nostalgie, pessimisme, die zich verschuilen achter regels en voorschriften" (134).

Francis cultiveert echter zelf een nostalgische paleo-liberale partijlijn en elimineert iedereen die niet strikt volgens zijn regels speelt.

Afbeelding: © Mazur, catholicnews.org.uk, CC BY-NC-SA, #newsGoywrwpzzx
nl.news heeft dit bericht genoemd in Franciscus noemt getrouwheid "onbuigzaamheid".