Taal
Kliks
102
nl.news

Voormalige Benedictus XVI verdedigt zijn ontslag en [voornamelijk] zichzelf

In november 2017 schreef Benedictus XVI een brief aan "een Duitse kardinaal" die kritische opmerkingen had gemaakt over Benedictus' ontslag, zo schreef de Duitse oligarchentabloid bild.de op 20 september.

Dit kan alleen maar verwijzen naar een artikel dat kardinaal Walter Brandmüller publiceerde over het ontslag van Benedictus in juli 2016.

Blijkbaar is Benedictus zelf boos, maar insinueert hij in zijn brief dat Brandmüller "boos" is:

"Voor sommigen en - zo lijkt het mij - ook voor u is de pijn [over het ontslag] veranderd in een woede die niet meer alleen betrekking heeft op mijn ontslag, maar in toenemende mate ook op mijn persoon en mijn pausdom als geheel".

Benedictus vreest dat zijn pontificaat op deze manier wordt ontkracht en "versmolten in het verdriet over de situatie van de Kerk van vandaag".

Hij berispt Brandmüller: "Als je een betere weg weet [dan berusting] en daarom denkt dat u de door mij gekozen weg kunt veroordelen, zeg het me alstublieft".

Benedictus wijst erop dat er historische voorbeelden zijn van ontslagnemingen zoals Pius XII, die vreesde door de nazi's gearresteerd te worden en een ontslagneming voor dit geval had voorbereid [maar in feite heeft hij nooit ontslag genomen].

Impliceert Benedictus met dit voorbeeld dat zijn ontslag werd veroorzaakt door een bedreiging vanuit een vreemde staat?

Afbeelding: © Mazur/catholicchurch.org.uk, CC BY-NC-SA, #newsZbbhqjwyct
Schrijf hier je reactie