Clicks477
hu.news

Schönborn bíboros kamerába hazudott a "diakónusnőkkel" kapcsolatban

A bécsi Christoph Schönborn azt mondta az osztrák állami TV-nek április 14-én, hogy a papnők hiánya egy "2000 éves hagyomány, amit még a pápa sem tud eltörölni egy tollvonással" miatt van.

Schönborn téved: A nőket nem egy antik "hagyomány" miatt nem lehet felszentelni, hanem azért, mert nem a szentségek vagy a felszentelés a feladatuk, hogy a férfiak feladata nem a gyerekszülés.

Ettől független Schönborn azt állítja, hogy a nők felszentelése a "fejlettségtől és időtől" függ, mintha ez változtatna rajta.

Elmondta, hogy (érvénytelenül) diakónusnőket akar felszentelni, sőt, messzebb is menne.

Egy hazugságot mondott, miszerint diakónusnőket szenteltek fel az első századokban. Nincs kétely afelől, hogy Schönborn ismeri a friss és régi tanulmányokat, amelyek kimondták, hogy az állítólagos diakónusnők az első századokban szociális munkásként működtek, nem szentelték fel őket és nem foglalkoztak a szentségekkel.

Schönborn megerősítette, hogy a házas férfiak felszentelését az októberi amazonasi szinóduson fogják "megbeszélni".

Kitér a kérdés alól, miszerint Ferenc pápa kudarcot vallott a katolikusok véletlen támadásával megegyező "reformjaival".

"Van egy csoport az egyházban, akikért a pápa már így is túl sokat tett" - a katolikus ellenes Schönborn szerint ezek "nagyon durván kritizálják a pápát" és a "hagyományos" oldalhoz tartoznak.

Kép: Christoph Schönborn © Mazur/catholicnews.org.uk, CC BY-NC-SA, #newsWmakhhobiy