Clicks48
ms.news

Pemimpin-pemimpin Menyeru Pembasmian Perhubungan Haram Homoseksual

Dereje Negash, sebuah organisasi yang sekutu dengan Gereja Ethiopia Orthodox, mengkritik pendirian kerajaan Ethiopian yang acuh tak acuh terhadap penyebaran propaganda gay dalam negara.

Organisasi tersebut meminta kerajaan memperuntukkan undang-undang yang lebih ketat dalam hukuman fonikasi haram (gay) ini, ditulis oleh AgenceCamerounPresse.com (9hb September).

Undang-undang Ethiopian memperuntukkan hukuman penjara tertinggi sebanyak 15 tahun untuk perhubungan homoseksual. Ethiopia merupakan negara yang mempunyai pengaruh agama yang sangat tinggi, terbahagi antara Kristian dan Islam.

Bulan June yang lepas, pemimpin agama menentang sebuah agensi pelancongan Amerika Syarikat yang menuntut hanya satu-satunya agensi pelancongan gay di dunia dan ingin menganjurkan rombongan ke tapak-tapak sejarah di Ethiopia.

Perdana Menteri Ethiopian, Abiy Ahmed, seorang pengikut ideologi Pentecostalis, tidak memberi sebarang komen atas masalah yang baerbangkit, seolah-olahnya likely dia gentar akan tuan-tuan baratnya.

Gambar: © Bernard Healy, CC BY-NC-ND, #newsVimefpowuo