Bahasa
Klik
66
ms.news

62 Orang Cleric dan Ulama: Francis Seorang yang Heretik

Seramai 62 orang cleric and ulama membuat penerbitan pada Hari Ahad, sebanyak 25 muka surat yang berkenaan dengan pembetulan dokumen Amoris Laetitia yang disarankan oleh Pope Francis. Tajuknya "Suatu Pembetulan yang Taat Berkenaan dengan propagasi heresies”.
Dalam pensuratan tersebut dikatakan bahawa Francis memegang 7 pendapat yang heretical berkenaan dengan perkahwinan, kehidupan bermoral dan penerimaan sakarmen. Bagi yang bersetuju dengan penyataan ini, ia berada "dalam kemuskhyilan yang munasabah" di mana Francis berharap bahawa penganut Katholik membuat interpretasi dalam petikan yang berkontroversi-Amoris Laetitia dengan cara heretical.
Dalam surat itu juga dikecam bahawa pengaruh Martin Luther ke atas Francis dan bertulis “ yang eksplisit dan belum pernah terjadi dalam pujian yang diberi oleh Pope Francis kepada heresiarch Jerman”. Pengguna Twitter, “Rorate Caeli” telah sedar bahawa tiada kardinal yang diminta untuk menandatangani surat tersebut.
Antara penyokong deklarasi tersebut, yang berpangkat tertinggi ialah Bishop Bernard Fellay, General Agung SSPX. Ramai paderi yang aktif dan profesor dinasihatkan agar tidak menyokong kerana keadaan terkini adalah iklim menentang pengamal Katholik dalam gereja.

#newsGrzgsiznku
ms.news telah menyebut tentang kiriman ini dalam Suatu Risiko atau Skhisme? Tidak, Skhisme Telahpun Wujud..