Jezik
Broj pregleda
286
hr.news

"Konzervativni" biskupijski biskup odlazi u FSSPX

Nakon umirovljenja u travnju, biskup Chura Vitus Huonder (76) iz Švicarske boravit će u internatu Institut Sancta Maria u Wangsu, selu 30 km sjeverno od Chura, u biskupiji Saint Gallen.

Škola pripada Bratstvu sv. Pija X. (FSSPX). Papa Franjo podupire potez koji je Hounder najavio prije nekoliko mjeseci u svom pismu odabranoj skupini svećenika.

Huonder je gotovo 12 godina vodio biskupiju Chur. Bio je tipičan "konzervativac" koji je povremeno davao "konzervativne" izjave, ali je inače vodio radikalnu liberalnu biskupiju, te promicao antikatoličke svećenike na vodeće položaje, a dobre svećenike slao na rubne župe.

U njegovo vrijeme, oko 15 mladih i mlađih svećenika, koji su pripadali katoličkom krilu, napustili su njegovu biskupiju.

Kada je 2015. godine liberalni župnik blagoslovio gej pseudo-brak, Huonder ga nije dirao. Umirovljenom svećeniku koji je javno izjavio da živi u odnosu s ženom, bilo je dopušteno proslaviti svoj svećenički jubilej bez intervencije Huondera.

Profesori u sjemeništu u Churu su liberalni ekstremisti. Gotovo sve njih imenovao je Huonder. Nije iznenađujuće, kada je Huonder predao svoju ostavku 2017. godine, Franjo mu je produžio mandat na još dvije godine.

[Otkrivanje: biskup Huonder je neprijatelj gloria.tv koja ga je podržala na početku njegovog mandata.]

Slika: Vitus Huonder © Pressebild, #newsYykmsmncdf