Clicks76
nl.news

Burke: Denkt Franciscus dat de Dubiakardinalen "gekken" zijn?

De Dubia, die paus Franciscus weigert te beantwoorden, zijn "zeer fundamentele vragen", verklaarde kardinaal Raymond Burke na zijn toespraak op 27 april in Bratislava, Slowakije.

Burke zei, "Als wij kardinalen bij het lezen van de tekst [van Amoris Laetitia] deze ernstige vragen hadden - tenzij je alle ons alle vier gekken vindt - dan zijn dit vragen die anderen ook hebben."

De kardinaal weersprak het vreemde argument van de Italiaanse filosoof Rocco Buttiglione, die in zijn recente boek beweerde dat overspeligen door ongewone omstandigheden subjectief onschuldig zouden kunnen zijn.

Burke legde uit dat zo'n argument gemaakt kan worden voor een individuele daad, maar niet voor iemand die leeft in een staat van doodzonde.

Hij wees erop dat als sommige gescheiden mensen een tweede unie kunnen aangaan, "het huwelijk dan werkelijk niet onverbrekelijk is."

Burke herinnert eraan dat de katholieke leer over het huwelijk gedurende de hele geschiedenis van de kerk is aangevallen. Toch "is de katholieke kerk de enige kerk die trouw is gebleven aan de leer van onze Heer, en terecht."

Burke vertelde het verhaal van een priester in New York die in 2014 werd benaderd door een Lutherse predikant die dat zei: "We hebben die leringen al lang geleden opgegeven, maar we rekenden er altijd op dat de katholieke kerk ze zou handhaven."

Afbeelding: Raymond Burke, #newsVvoxvmdtas