Kattintások306
hu.news

Ferenc pápát bekebelezte a Zanchetta botrány

Az argentin ElTribuno.com napilap egy ötoldalas jelentést publikált 2016 áprilisában a volt oráni Gustavo Zanchetta püspökről.

A jelentést három volt helynök, valamint két oráni prelátus írta alá.

A jelentés megerősíti, hogy Ferenc pápa 2015 óta tudott a Zanchetta botrányról, a vatikáni Alessandro Gisotti szóvivő pedig hazudott erről.

A jelentés kimutatta, hogy Zanchetta bukása 2015 szeptemberében kezdődött, amikor megkérte Luis Díaz titkárát, hogy töltse le a telefonjára küldött képeket. Díaz ekkor fedezte fel, hogy meztelen képek vannak a püspökről, ahol éppen maszturbál, ezeket pedig elküldte másoknak a WhatsApp alkalmazáson keresztül.

A Buenos Aires-i Poli bíboros, Emil Tscherrig nuncius és Ferenc pápa is tájékoztatva lett. Egy hónappal később Zanchettát behívatta Ferenc pápa. Zanchetta állítólag azt mondta, hogy a képek hamisítványok, pedig az ő hálószobája látszódik benne.

A jelentés "furcsa viselkedéssel" vádolja Zanchettát a szeminaristákkal szemben.

Zanchetta meglátogatta a szeminaristákat hálószobáikban egy zseblámpával az éjszaka közepén és arra kérte őket, hogy masszírozzák meg, az ágyukra ült és arra bátorította őket, hogy igyanak vele alkoholt, viszont mindig a jóképű szeminaristákat kereste.

A második jelentés, amelyet a szeminaristák levelével együtt csatoltak, 2017-ben bukkant elő, amikor a szeminaristák bántalmazása felemelkedett, ez erőltette Zanchettát a lemondásra. Ferenc pápa nem sokkal később hívta meg a Vatikánban, és új munkát adott neki.

#newsUqsktopfjq