Clicks27
ms.news

Bekas Nuncio Amerika: Francis Telah Melindungi Perlakuan Pesalah Kes Homoseksual

Bishop Agung Carlo Maria Viganò, umur 77, telah menerbitkan kenyataan gempak sebanyak11 muka surat mengenai kes Kardinal Theodore McCarrick, umur 88.

Viganò telah mengetahui kes ini [sekurang-kurangnya] sejak tahun 1998. Dari tahun 2011 hingga 2016, dia merupakan seorang Nuncio Apostolik kepada Amerika Syarikat. Dia dan dua orang seniornya dari Washington telah memberikan Holy See amaran mengenai McCarrick, namun tidak dilayan.

Menurut Viganò Benedict XVI [secara rahsianya] melarang McCarrick daripada menyertai apa jua jenis ministry awam dalam tahun 2009 ataupun 2010.

Francis Menerbalikan Sanksi

Selepas pilihanraya Pope Francis, McCarrick dengan secepatnya, telah dibebaskan. Bukan sahaja mula melancong, dia turut memberikan ceramah serta menerima temu ramah, dia juga telah menjadi penasihat penting kepada Francis.

Pada 2014, Viganò menanyakan atasannya, Kardinal Pietro Parolin, samaada sanksi ke atas McCarrick masih wujud, namun tidak dijawab Parolin.

Viganò telah menyebutkan bahawa prelat Vatican yang “tahu situasi secara keseluruhan mengenai Kardinal McCarrick ialah”: Ouellet, Baldisseri, Coccopalermio, Paglia, Becciu, Mamberti.

Viganò turut kata, Kardinal Wuerl yang merupakan waris kepada pewaris McCarrick di Washington, “kenal jelas” akan kes tersebut. Dia menggelarkan tindakan Wuerl baru-baru ini yang mengatakan dia tidak tahu apa-apa, “sangat kelakar” dan “penipuan yang tidak kenal malu”.

Viganó turut berasa ragu atas penafian Kardinal Farrell dan O’Malley.

Perangkap Francis: “Dalam Pengertianmu, Siapakah McCarrick?”

Viganò mengemukakan sesetengah fakta Francis yang membimbangkan di mana dia berdepan bagi pertama kali dalam sesi pendengaran bagi nuncios pada 21hb Jun, 2013. Sehari sebelumnya, Viganò telah bertemu dengan McCarrick di Rom yang diterima oleh Francis pada 19 Jun dan menurutnya akan pergi ke negara China. Kemudian, Viganò kenal akan “persahabatan lama terbina” antara McCarrick dan Bergoglio.

Francis telah menerima beberapa nuncio dalam satu fail, satu per satu. Apabila tiba giliran Viganó's turn, dia marah, “Bishop-bishop Amerika semestinya tidak berideologi! Mereka semestinya pengembala!”

Terkejut dengan kemarahan ini, Viganò meminta untuk pendengaran yang dia terima pada 23hb Jun. During the Ketika pendengaran, dia memberitahu Viganò, "Mereka semestinya tidak boleh menjadi seperti golongan sayap kiriBishop Agung Philadelphia, mereka semestinya pengembala; dan mereka tidak harus menjadi seperti sayap kiri — dan tambahnya, dengan angkat kedua-dua belah tangan — dan ketika saya kata when I kata sayap kiri, maksud saya, homoseksual.”

Francis bertanya kepada Viganò, “Apakah rupa Kardinal McCarrick?”. Viganò mendedahkan kebenaran, namun Francis menunjuk tiada tindak balas tetapi bertukar subjek.

Viganò percaya bahawa ini merupakan “suatu perangkap”. Francis ingin mengetahui apa pendirian nuncio.

McCarrick Merupakan "Kingmaker" Francis

Sekali lagi, Viganò bertemu dengan Francis pada 10hb Oktober 2013. Kali ini, Francis bertanya kepada Viganò: “Apakah rupa Kardinal Wuerl, adakah dia baik atau jahat?”

Viganò memberitahu Francis mengenai pastoral lalai Wuerl mengenai deviasi di Universiti Georgetown dan mengenai suatu jemputan kepada aspiran muda kepada kerjaya priest yang menemui permintaan McCarrick. Sekali lagi, Francis tidak menunjukkan sebarang reaksi.

Viganò menjelaskan bahawa McCarrick dan Kardinal berkompromi, Maradiaga adalah “kingmakers bagi pelantikan Curia dan Amerika Syarikat”. Bersama-sama dengan Wuerl, mereka menjayakan pelantikan Cupich ke Chicago dan Tobin ke Newark.

Francis Mesti Letak Jawatan Bagi Menyelindug Kesalahan Penyalahgunaan

Viganò menyimpulkan bahawa Francis tahu tentang masalah penyalahgunaan McCarrick namun memilih untuk melindunginya,

“Dia tidak ambil kira atas sanksi bahawa Pope Benedict telah buat ke atasnya dan jadikannya penasihat yang dia percaya bersama dengan Maradiaga.”

Gambar: Carlo Maria Viganò, © lifesitenews.com, #newsGcravpggjz