Nyelv
Kattintások
471
hu.news 1

A vatikáni érsek önmaga találja ki a saját "igazságát"

Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke haragszik azokra, akik megmondták, hogy Ferenc pápa Amoris Laetitia buzdítása ellentmond II. János Pál 1993-as Veritatis splendor enciklikájának.

A VaticanNews.va oldalnak beszélve Fisichella azt állította, hogy a kritikusok "nem hűségesek az egyház hagyományaihoz", holott ez az Amoris Laetitia buzdításra és követőire igaz.

Szerinte Ferenc pápa hittorzítása "doktrínális fejlődés".

Az érsek szerint az igazságra "dinamikus koncepcióként" kell gondolni. Ezt gyakran hívják relativizmusnak, amikor bármit mondhatunk, érthetjük az ellentettjét is, így nem lehet megkülönböztetni az igazságot a hazugságtól.

Azonban Fisichella elég ravasz ahhoz, hogy ne vállalja fel nyíltan relativizmusát, ezért egy új szót hozott létre: azt mondta, az igazság "nem egy fixisztikus (olaszul: fissista) dimenzió".

Azokat, köztük Fisichellát is, akik az "igazságot" az időjáráshoz hasonlítják, hazugnak hívjuk.

Az érsek szerint az egyház nem fogadhat el olyan igazságot, ami "zárt". Pedig az igazságnak mindig a valósághoz van köze, Fisichella elméleteivel szemben, amelyek csak ábrándok, amik Fisichella képzelőerején kívül nem léteznek sehol.

Kép: Rino Fisichella, © Riccardo Rossi CC BY-SA, #newsSgvrjgdlwc
Írjon hozzászólást
Gratia copiosa
Tehat szerinte mincs abszolut igazsag, igy a hit igazsagok sincsnek, illetve igazsag nelkul. . Ezert volt utban nekik Benedek papa. Utana percemberkek daridoja kovetkezett, sulytalanok.
Írjon hozzászólást