Nyelv
Kattintások
258
hu.news

Ferenc pápa karácsonyi beszéde: Vajon (ismét) Viganó érseket szidta?

Ferenc pápa megkezdte az éves karácsonyi beszédét a Római Kúriában, ahol "melegen köszöntötte" az új államtitkár-helyettes Edgar Peña Parra érseket, akinek meleg viszonyai voltak.

Ferenc pápa sokat beszélt a papi bántalmazásokról, amelyet (főképp homoszexuális) egyháztagok követtek el, akik nem félnek Isten büntetésétől. Továbbá a pápa megkülönbözteti "az igazi eseteket a hamis vádaktól".

A pápa elmondta, hogy azok, akik "jóindulat mögé rejtőzve szúrják hátba testvéreiket és zűrzavart keltenek" nem többek egy "betegségnél".

Itt pedig ismét felhozta a "nagy vádlót, aki megosztottságot hoz". Itt Carlo Maria Viganò érsekre is utalhatott, aki elmondta, hogy a pápa segédkezett a McCarrick botrány eltüntetésében.

Végül Ferenc pápa 2018 örömei közé sorolta a (kudarcba fulladt) fiatalok szinódusát, a (sikertelen) Kúria reformot és a (gyenge) vatikáni pénzügyi átlátszóságot.

A végén Ferenc pápa Adolphe Tanquerey (+1932) A tökéletes élet/Aszkétika és misztika című könyvét osztogatta.

"Catholic Sat" Twitter használó emelte ki, hogy több tucat üres szék volt látható: "történelemben először ezen pápaság alatt volt, hogy észrevehetően sokan hiányoztak egy éves eseményről" (videó lent).

#newsZgsipapofn