Nyelv
Kattintások
300
hu.news 1

Érvénytelen: Ferenc pápa "laikusítja" a bántalmazó püspököket

Ferenc pápa október 13-án " büntetésként laikusította" a két nyugdíjas püspököt, akik állítólag homoszexuális bántalmazók.

Az egyik a volt la serenai, 84 éves Francisco José Cox érsek, ő a Schönstatt mozgalom tagja volt, VI. Pál nevezte ki püspökké 1974-ben. Cox 1997-ben vonult nyugdíjba, jelenleg Németországban él. 1981-ben II. János Pál a Család Pápai Tanácsának titkárává tette, azonban Cox mindössze három hónap után lemondott, ezt követően egyházmegyei püspök lett Chilében. Egyértelmű, hogy szerette a fiatal férfiakat, azonban sose támadták perrel.

A másik a volt iquiquei, 54 éves Marco Antonio Órdenes püspök. Eredetileg nőgyógyász volt, Órdenes 1996-ban vált pappá II. János Pál hatására. 2006-ban XVI. Benedek nevezte ki püspökké, így ő lett Chile történelmében a legfiatalabb püspök. Órdenes állítólag 1997-túl kezdve bántalmazta Rodrigo Jelcicet, aki akkor még csak 15-16 éves volt. Később azt állította, hogy "szerelmes" volt a püspökbe. Jelcic 2008-ban ment a rendőrséghez, miután rájött, hogy Órdenesnek több homoszexuális "szeretője" is volt.

A pápa, hasonlóan az olyan püspökökhöz, mint Cox vagy Órdenes, soha sem kapta meg a hatalmat Krisztustól, amivel "laikusíthatná" a többi püspököt. Így tehát Ferenc pápa büntetése érvénytelen és semmis.

Kép: © Mazur/catholicnews.org.uk CC BY-NC-SA, #newsTbeemnlolw
charisma
A helyes kifejezés: laicizálás...