Taal
Kliks
65
nl.news

Franciscus beschreven als "een dialectisch denker"

Paus Franciscus vertegenwoordigt het "verzoeningsdenken" volgens de Perugia-filosoof Massimo Borghesi, een neoconservatief die zich bekeerde tot Bergoglianisme. Onlangs publiceerde Borghesi het nieuwe Franciscus-boek "An Intellectual Biography", waarvoor hij in januari en maart vier keer een ontmoeting had met Franciscus. Het boek onthult de titel van Franciscus' nooit voltooide doctoraatsthesis: "Polaire oppositie als structuur van de dagelijkse denkwereld en christelijke proclamatie".

Austen Ivereigh schrijft dat Borghesi's presentatie van Franciscus' "dialectisch denken" de kern van zijn boek vormt. Schrijvend op cruxnow.com (18 november) zegt hij dat Bergoglio in 1986 begonnen is met het intensief werken aan zijn proefschrift voor een periode van minstens vier jaar, maar het nooit afgemaakt heeft. Aan deze periode kwam een einde toen hij in 1992 tot hulpbisschop werd aangesteld.

Volgens Ivereigh is het niet duidelijk of iemand de thesis ooit heeft gezien. Het was een studie over Romano Guardini's werk Der Gegensatz ("Het Contrast") over het verzoenen van polaire contrasten.

Afbeelding: © Marko Vombergar, Aleteia, CC BY, #newsMzxdvekyes
Schrijf hier je reactie