Clicks200
hr.news

Nuncij optužen za aferu s posvećenom djevicom

Trojica svećenika koji su radili u vatikanskoj U.N. misiji u New Yorku, izjavili su za CatholicNewsAgency.com (15. ožujka) da je bivši američki Nuncij Francis Chullikatt (65) često slao "neprikladne", "romantične" poruke jednoj ženi.

Chullikatt ih je pogrešno poslao i osoblju, vjerojatno kad je bio pijan.

Žena je bila posvećena djevica i profesorica koju je Chullikatt susreo tijekom jedne dužnosti u Bagdadu, te revizorka na Bliskoistočnoj sinodi biskupa u Rimu 2012. godine. Chullikatt joj je osigurao američku vizu i često ga je posjećivala tokom misije.

Chullikatt je također imao naviku nametanja proizvoljnih smanjenja plaća. Vjeruje se da mu je trebao ušteđeni novac kako bi financirao ženu. Također je maltretirao osoblje, pokazivao ispade temperamenta i otpuštao osoblje bez najave ostavljajući ih napuštenima.

Žalbe su u Vatikan pristigle u rujnu 2012. godine. Chullikattova ostavka prihvaćena je u lipnju 2014. godine. Prije toga je otpustio one koji su mu se suprotstavili.

Nakon gotovo dvije godine bez dužnosti, Chullikatt je u lipnju 2016. poslan u Kazahstan, Tadžikistan i Kirgistan, ogroman teritorij s vrlo malo Katolika.

Slika: Francis Chullikatt, #newsJgsetnnfyk