Clicks15
ms.news

Draf Bagi Reformasi Curia: "Tanggapan Yang Sangat Negatif, "Berkualiti Rendah"

Marco Tosatti telah membaca drafPraedicate Evangelium, dokumen bagi reformasi Roman Curia yang akan datang, dan mempunyai "tanggapan yang sangat negatif,"

"Sayab terkejut dengan hasil daripada pandangan yang banyak dan berunsur formal boleh sampai tahap kualiti seburuk ini,," tulisnya dalam blognya (11hb Mei).

Tosatti menunjukkan satu contoh, sebanyak 130 buah artikel yang menyeru konfrens episcopal supaya menilai dan mempertahankan "budaya puak asli" dengan "warisan kepintaran" dan "keseimbangan kosmik dan spiritual" sebagai "kekayaan seluruh insan manusia.”

"Kosmik?" soal Tosatti. [Dalam sudut pandangan Katholik, ini dikatakan “paganisme” di mana menurut kitab ianya sesuatu pemujaan kepada syaitan.]

Tosatti mempersoalkan sebab, kerana memandangkan Francis terpuji-puji atas "synodaliti" yang tidak dihantar sebagai usul kepada semua kardinal: "Mereka seharusnya memberikan khidmat nasihat yang bernas kepada Pope Francis ,dan bukan hanya mengampu ."

Kini, Francis sangat terpengaruh dengan dua orang kardinal, tulis Tosatti: Loser Kardinal Reinhard Marx dan Skandal Kardinal Oscar Rodríguez Maradiaga. Mereka kedua-dua tidak berjawatan dalam Curia Roman.

Gambar: © Mazur/catholicnews.org.uk, CC BY-NC-SA, #newsAvxxvgqswl