Clicks15
ms.news

Informasi Baharu Terdedah, Menunjukkan Pengadilan yang Tidak Adil Terhadap Kardinal Pell

Terdapat banyak lagi bukti yang mendedahkan tentang perbicaraan palsu Mahkamah Melbourne mock terhadap Kardinal George Pell Dan ianya telahpun diterbitkan oleh media CatholicNewsAgency.com (17 Disember).

Pell ditemui "bersalah" pada 11hb Disember kerana mempunyai dua chorister dari Kathedral Melbourne yang "disalah-guna kuasa" olehnya selepasnya diikuti oleh Mass Ahad pada jam 10.30 pagi di sakristi kathedral tersebut selepas Mass yang dipenuhi dengan penganut.

Malay, bagi penguatkuasa pun, tidak berupaya mengenal pasti tarikhnya dan hanya dikatakan jangka masa "di sekitar Ogust dan Disember 1996".

Salah seorang "mangsa" memberitahu ibunya sekurang-kurangnya dua kali, bahawa dia telah dicabuli kehormatan, sebelum dia meninggal akibat terlebih dos dadah pada 2014. Seorang lagi yang hadir, memberitahu emaknya hanya selepas anaknya meninggal, mengenai "penderaan tersebut".

Selaku Archbishop Melbourne, Pell lazimnya menyambut Masa Ahad pada 10:30 pagi Di mana masanya koir selalunya nyanyi. Namun, antara Ogos dan Disember 1996, hal ini berlaku dua kali kerana kerja pembaik-pulih bangunan dijalankan.

Dalam kedua-dua perayaan, kepada terus mengadakan latihan selepas Mass supaya ketidak-hadiran kedua-dua choristers dapat diperasan terus.

Pada salah satu Hari Ahad, Pell telah bersama dengan tetamu selepas Mass berakhir.

Seorang paderi yang hadir setiap kali apabila Pell menyambut Mass dalam kathedral, memberitahu polis, “Tidak pernah berlaku, tidak kira sebelum, ketika atau selepas Mass dijalankan, Archbishop berhubung dengan sesiapa kecuali masa yang saya ada."

Seorang saksi yang lain pula memberitahu mahkamah bahawa Pell memerlukan bantuan untuk membuka vestment-nya selepas Mass, oleh itu dia tidak mungkin berseorangan.

Saksi tersebut berkata kepada polis Victoria bahawa lanskap kathedral tersebut tidak selaras dengan tuduhan yang diajukan.

Hakim Yang mengadili kes tersebut telah mengecualikan defendan untuk berbincang apa jua yang mempersoalkan kredibiliti penuduh [yang menipu].

Gambar: George Pell, © Mazur/catholicnews.org.uk, CC BY-SA, #newsCwrxirreaw