Clicks2
NewsLetters

Ректором і деканом університету істинної мудрості є Святий Дух

«Це мовив Я до вас, ‒ каже Ісус апостолам ввечері перед Своєю смертю, ‒ коли з вами перебував». Він вже недовго буде з апостолами: це останні хвилини, коли Ісус прощається. Уявіть батька, який прощається зі своїми дітьми і знає, що наступного дня буде страчений; безвинно, але страчений. Він дає своїм любим дітям серце на долоні… Дає все, що має. А Ісус з набагато більшою любов’ю передає апостолам глибини правд ‒ наскільки вони були здатні їх знести, прийняти… Він знав, що вони і так нездатні прийняти багато речей, але вказав на надію, якою є Святий Дух: «А Утішитель (Заступник), якого Отець в Ім’я Моє зішле…» Коли хтось утішає когось, хто є в депресії, то словом може врятувати життя. Святий Дух є Утішитель ‒ він потішає; Утішитель або Заступник. Отож, ми маємо протекцію на найвищий місцях. Уявімо собі, що хтось не може добитися правди і справедливості, це просто не вдається, але хтось інший скаже йому: «Слухай, он там можеш знайти протекцію, там є чоловік, який відстоює правду, він заступиться за тебе…» А ми маємо протекцію у Святого Духа! Він є наш Утішитель або Заступник. «Святий Дух, якого пошле Отець в Ім’я Моє, той вас», – а тепер увага: по-перше: «Той вас навчить всьому», – а по-друге: «нагадає вам все, що Я сказав вам». Це дуже важливі речі. Що означає когось чомусь навчити? Це велика річ. Дечого людина вчиться роками. Вчитися чесноти… Вчитися покори… Вчитися терпеливості… Вчитися зносити терпіння і за все Богу дякувати. Це не так просто! Вчитися, коли хтось наплює нам в обличчя, спокійно витерти слину і ще й відповісти з терпеливістю і любов’ю ‒ так, як Ісус, коли Йому плювали в обличчя, били по голові і вклали на голову терновий вінець. Потрібно вчитися. Кожен з нас повинен вчитися, а особливо монахи і монахині мають вчитися бути «другим Христом», щоб Ісус в них жив, щоб в них перебував. А цей університет справжньої мудрості, алегорично кажучи, як ректор і декан провадить Святий Дух.

Візантійський Вселенський Патріархат