Nyelv
Kattintások
387
hu.news

A megkérdőjelezhető vatikáni tanácsadó különös dolgokat állít a "diakónusnőkről"

Az első évezredben a nők diakónusnőkként dolgoztak "szentségi szerepekben" - állította Phyllis Zagano az AmericaMagazine.org oldalnak.

Zagano egy szakadár amerikai teológus, aki a "diakónusnőket" támogatja. Ettől független azonban Ferenc pápa a kezébe adott egy diakónusnőkkel kapcsolatos bizottságot, ami júniusban befejezte munkáját.

Olyan "szentségi" tevékenységeket sorolt fel, mint pl. a beteg nők fölkenése, a Katekizmus szerinti feladatok, valamint (állítólag) szentáldozás beteg nőknek és azon nők testeinek megvizsgálása, akiket megvertek férjeik.

Azonban az "Constitutio apostolica" (IV. század) forrásai alapján a "diakónusnők nem végeznek áldásokat vagy egyéb feladatokat, amelyek a papok vagy diakónusok feladata", helyette "a papnak segít a nők megkeresztelésekor a tisztességesség végett".

Zagano továbbá azt a hibás kijelentést tette, hogy a diakónusnők felszentelési szertartásaik "hasonlók" voltak a diakónusok felszentelési szertartásaihoz.

Azonban a diakónusok felszentelési imái Szent István vértanúhoz szóltak, míg a diakónusnőké Fébéhez. Csak a férfiak imáiban szerepel az, hogy tovább léphetnek a papság vagy püspökség feladatába.

Az első század diakónusnőit az egyházmegyék szociális vagy adminisztratív segítőihez lehet hasonlítani.

Kép: © Episcopal Diocese of Southwest Florida CC BY, #newsEqgevtkdth
hu.news ezt a bejegyzést a Az amerikai püspökök nagy része (érvénytelenül) felszentelne nőket-ben megemlítette.