Jezik
Broj pregleda
369
hr.news

Vodeći službenik Kongregacije za nauk vjere "pokušao je" poljubiti posvećenu ženu tijekom ispovijedi

Austrijski otac Hermann Geissler, dugogodišnji službenik Kongregacije za nauk vjere, izjavio je 2009. godine svoju ljubav posvećenoj djevici Doris Wagner i "pokušao" je poljubiti, ali je Wagner uspjela pobjeći.

Nekada je svećenicima bilo zabranjeno čuti ispovijedi žena izvan ispovjedaonice.

Osvetnički nastrojena Wagner godinama objavljuje slučaj i posredno otkriva Geisslerov identitet. U to vrijeme i Geissler i Wagner bili su članovi neokonzervativne zajednice Familia Spiritualis Opus FSO, poznate kao "Das Werk". Wagner je napustio skupinu 2010. godine.

Geissler je capo ufficio Kongregacijskog doktrinarnog odjela od 2009. godine.

Prema kanonskom zakonu §1387, svećenik koji tijekom ispovijedi potiče pokajnika na grijeh protiv šeste zapovijedi mora biti kažnjen suspenzijom, zabranom ili oskudicom; u teškim slučajevima mora biti uklonjen s kleričkog položaja.

Wagner je 2014. godine izvijestila Geisslerovu Kongregaciju o navodnom nedoličnom ponašanju, primivši odgovor da je Geissler priznao incident, zatražio pomilovanje i da su ga "opomenuli".

U međuvremenu je glasnogovornik Vatikana Alessandro Gisotti za NcrOnline.org (21. siječnja) izjavio da je Geissler pod istragom Kongregacije, koja zadržava pravo poduzimanja "odgovarajućih mjera".

Sada kada je slučaj javan, Geissler će uskoro otkriti da "Crkva milosrđa" neće oprostiti njegova nedjela.

Slika: Hermann Geissler, © Raphael, kathpedia.com, CC BY-NC-SA, #newsJnhwrlklho
hr.news je spomenuo ovu objavu u Službenik Kongregacije za nauk vjere podnio ostavku.