Clicks412
hu.news

Háttér: A liberális helsinki püspök 72 évesen lemond

Ferenc pápa május 20-án elfogadta a liberális helsinki Teemu Sippo püspök lemondását, mivel a püspök lutheránus hitre tért.

A hivatalos történet az, hogy Sippo 2018 karácsonyán elesett egy jeges úton, ekkor durva fejsérülést szenvedett és három hónapot töltött kórházban.

Viszont több is van: Helsinki egyházmegye - 8 plébánia, 30 pap, 15.000 katolikus - gyakorlatilag csődbe ment, tele van milliós adósságokkal. Vannak, akik azt javasolják, hogy el kell adni a püspök házát és a plébánia tulajdonát.

Sippót 2009-ben szentelte fel a radikális Lehmann (+2018) német bíboros, ő volt Sippo volt tanára. Elfoglalt volt az ökumenizmussal, elhanyagolta az egyházmegyét és lutheránus turistákat vezetett Olaszországba, néha pedig lutheránus lelkigyakorlatokat népszerűsített katolikus templomokban. Szent Henrik egyházmegyei védőszent ünnepén.

Stella Maris egyházmegyei központ romokban hever, mert kerülték a szükséges javításokat. Sok pénzt költenek a jól fizetett egyházmegyei alkalmazottakra. A kincstárnok lutheránus.

Sippo nemrég kinevezett egy afrikai papot a székesegyház rektorának, miközben egy tehetséges pap, aki beszéli a nyelvet, az egyházmegye legkisebb plébániáján tart latin misét.

#newsFdcqqmxdxr