Clicks532
hr.news

Bivši američki nuncij: Franjo je zataškao homoseksualna zlostavljanja

Nadbiskup Carlo Maria Viganò (77) objavio je 22. kolovoza eksplozivnu izjavu od 11 stranica o slučaju kardinala Theodora McCarricka (88).

Viganò je znao za ovaj slučaj [barem] od 1998. Od 2011. do 2016. godine bio je apostolski nuncij u SAD-u. On i njegova dva prethodnika u Washingtonu upozorili su Sv. stolicu o McCarricku, no bez uspjeha.

Prema Viganu, Benedikt XVI. [tajno] je zabranio McCarricku svako javno ministriranje u 2009. i 2010. godini.

Franjo krši sankcije

Nakon izbora pape Franje McCarrick je brzo bio rehabilitiran. Ne samo da je ponovno počeo putovati, održavati predavanja i davati intervjue, već je postao i važan Franjin savjetnik.

2014. godine Viganò je pitao svog nadređenog, kardinala Pietro Parolina, jesu li sankcije protiv McCarricka još uvijek bile aktivne, no Parolin nije odlučio odgovoriti.

Viganò spominje mnoge vatikanske prelate koji su "do detalja poznavali situaciju u vezi s kardinalom McCarrickom": Ouellet, Baldisseri, Coccopalermio, Paglia, Becciu i Mamberti.

Viganò također navodi da je kardinal Wuerl, koji je bio McCarrickov nasljednik u Washingtonu, "bio u potpunosti svjestan" slučaja. Wuerlove nedavne tvrdnje da nije znao ništa, naziva "apsolutno smiješnima" i "besramnim lažima".

Viganó također osporava demanti kardinala Farrella i O'Malleyja.

Franjina zamka: "Što mislite o McCarricku?"

Viganò otkriva zabrinjavajuće činjenice o Franji, kojeg je prvi put susreo tijekom audijencije za nuncije 21. lipnja 2013. godine. Dan prije, Viganò se upoznao s McCarrickom u Rimu, kojeg je primio Franjo 19. lipnja i koji je krenuo u Kinu. Kasnije je Viganò saznao o "dugom prijateljstvu" između McCarricka i Bergoglia.

Franjo je primio sve nuncije odjednom, jednog po jednog. Kad je bio Viganóv red, zarežao je na njega: "Biskupi u SAD-u ne smiju se ideologizirati! Moraju biti pastiri! "

Iznenađen ovakvim ispadom, Viganò je zatražio audijenciju koju je dobio 23. lipnja. Tijekom audijencije, Franjo je bio promijenjen, gotovo ljubazan: "Da, biskupi u SAD-u ne smiju biti ideološki", rekao je Viganu, "Ne smiju biti desničari poput nadbiskupa Philadelphije, oni moraju biti pastiri; i oni ne smiju biti ljevičari - dodao je, podižući obje ruke - a kad kažem ljevičarski, mislim na homoseksualce".

Franjo je upitao Vigana: "Kakav je kardinal McCarrick?" Viganò je iznio istinu, ali Franjo, koji nije pokazivao nikakvu reakciju, promijenio je temu.

Viganò vjeruje da je ovo bila "zamka". Franjo je htio saznati stav nuncija.

McCarrick je bio ključan za izbor Franje

Viganò se ponovno sastao s Franjom 10. listopada 2013. godine. Ovaj put Franjo je upitao Viganò: "Kakav je kardinal Wuerl, dobar ili loš?"

Viganò je Franji ispričao o Wuerlovoj pastoralnoj nepažnji u vezi s odstupanjima na Sveučilištu Georgetown, i o pozivu mladim aspirantima svećenika da se upoznaju s McCarrickom. Franjo ponovno nije pokazao nikakvu reakciju.

Viganò objašnjava da su McCarrick i kompromitirani kardinal Maradiaga bili "kingmakeri za imenovanja u Kuriji i u SAD-u". Zajedno s Wuerlom orkestrirali su imenovanje Cupicha u Chicago i Tobina u Newark.

Franjo mora podnijeti ostavku za prikrivanje zlostavljanja

Viganò zaključuje da je Franjo znao o McCarrickovim zlostavljanjima, ali je odlučio zataškati ih.

"Nije uzimao u obzir sankcije koje mu je papa Benedikt nametnuo i učinio ga pouzdanim savjetnikom zajedno s Maradiagom."

Slika: Carlo Maria Viganò, © lifesitenews.com, #newsGcravpggjz