hr.news
191

Fatalni procjep među pravoslavnim Crkvama

Nijedna pravoslavna Crkva ne podržava konstantinopolskog patrijarha Bartolomeja, koji je odobrio "autokefalnost" maloj raskolničkoj pravoslavnoj skupini u Ukrajini - metropolit Hilarion Moskovskog patrijarhata poručio je za RT.

Ova odluka dovela je do obustave zajedništva između Konstantinopola i Moskve. Hilarion ne isključuje da bi ova obustava mogla trajati stoljećima.

Ukrajinska crkva nije ruska

Hilarion ističe da Ukrajinska pravoslavna crkva koja je bila i ostaje u zajedništvu s Moskvom, "nije ruska Crkva". "Jedina veza koja postoji između Ukrajinske crkve i Moskovskog patrijarhata je liturgijska komemoracija patrijarha", dodaje on.

Aleksandrija zauzima prvo mjesto

Sada patrijarh Aleksandrije u Egiptu zauzima prvo mjesto kao u petom stoljeću kada se heretički konstantinopolski patrijarh suprotstavio Ćirilu, patrijarhu Aleksandrije, objašnjava Hilarion. Prvo mjesto u pravoslavlju "nije slično primatu Pape u Katoličkoj crkvi". Hilarion uspoređuje Pravoslavnu crkvu s "konfederacijom" nezavisnih Crkava.

Bartolomejeve akcije su "osveta"

Hilarion vjeruje da je Bartolomej djelovao "osvetnički" za nesudjelovanje Rusa u njegovu vijeću na Kreti (lipanj 2016.). Bartolomej vjeruje da su Rusi potaknuli Antiohiju, Bugarsku i Gruziju da ne prisustvuju Vijeću. "U stvarnosti, to je bilo obrnuto", objašnjava Hilarion: "te su se Crkve odlučile protiv sudjelovanja, i tek nakon što su to objavile, naša Crkva je donijela odluku da ne prisustvuje".

Slika: © Saint-Petersburg Theological Academy, CC BY-ND, #newsWefclkienm