Clicks421
charisma

Ahol már legalizálták a poliamorista élettársi kapcsolatot

A Massachusetts állambeli Cambridge városi tanácsa nemrég elfogadott egy rendeletet, amely megváltoztatja a város jelenlegi törvényét, hogy lehetővé tegyék a három vagy több felnőtt közötti partnerséget.

A tanács múlt hétfőn hagyta jóvá a változtatást, és a cambridge-i élettársi kapcsolat meghatározását úgy írták át, hogy „két vagy több személy által létrehozott entitás”, akik nem állnak kapcsolatban egymással, és regisztrálniuk kell „a kölcsönös támogatásra, gondoskodásra és elkötelezettségre vonatkozó kapcsolatot, és ilyen kapcsolatban kívánnak maradni”, írja a Reason.

Továbbá nem lehetnek „partnerségi kapcsolatban másokkal ezen a partnerségen kívül”, és „nem tekinthetik magukat családnak.”

Az új meghatározás tartalmazza annak a követelménynek a kizárását, hogy a partnerségben élőknek együtt kell élnie, valamint a partnerségben élőknek nem kell további bizonyítékokkal igazolniuk családi kapcsolatukat a város felé.

A PLAC, mint a Választott Család Jogi Központ koalíciója, a Harvard Law School LMBTQ + Érdekképviseleti Klinika, és az American Psychological Association's Committee on Consensual Non-Monogamy [Amerikai Pszichológiai Szövetség Konszenzusos nem monogámia bizottsága] tagjai, kiadtak egy nyilatkozatot az eljárás megünneplésére.

„A rendeletet az újonnan alakult Polyamory Legal Advocacy Coalition (PLAC) részletes hozzájárulásával fejlesztették ki, és ez az első, amit az érdekképviselők remélnek, hogy 2021-ben a poliamorális családok és kapcsolatok jogi elismerésének hullámát váltja ki” – mondta ki a PLAC.

A koalíció a hagyományos nukleáris családon túlmutató poliamorális kapcsolatok legalizálására törekszik a „nem nukleáris családokkal”.

„A nem nukleáris családok – mint például a rokonok, mostohacsaládok, nyitott örökbefogadási családok, többgenerációs családok, többszülős családok és poliamorista családok által támogatott egyedülálló szülők – megváltoztatták az amerikai társadalom képét, de a különböző családi struktúrák közül sokat a törvény nem véd vagy ismer el” – írta Közleményében Alexander Chen, a Harvard Law School LMBTQ+ Érdekképviseleti Klinikája részéről.

Diana Adams, a Választott Család Jogi Központ ügyvezető igazgatója megjegyezte, hogy „a jogi védelem hiánya a nem nukleáris családokat különösen érzékennyé teszi a megbélyegzésre és a diszkriminációra a foglalkoztatás, az egészségügy, a lakhatás, és a társadalmi élet területén.”

Adams hozzátette, hogy ő képvisel „több száz ügyfelet, akiket hátrányos megkülönböztetés ért, mert ők poliamorálisak, függetlenül attól, hogy ez azt jelentette, hogy nem tudják meglátogatni élettársukat a kórházban, elveszítik a gyermekelhelyezésre vonatkozó bírósági csatákat, vagy elveszítik az állásukat.”

„Ezeknek a családoknak a jogi elismerése csökkenti a társadalmi megbélyegzést, és biztosítja a családok számára azt a stabilitást, amit mindannyian megérdemlünk” – hangoztatta.

Cambridge lesz a második város az USA-ban, ahol legalizálják a poliamorista partnerségeket, miután Somerville (Massachusetts) legalizálta a partnerséget három vagy négy ember között tavaly.
A cikk angol nyelven