hu.news
191

Ferenc pápa tagadja, hogy rákos lenne

"Az orvosaim nekem erről nem mondtak semmit" - nyilatkozta a pápa Philip Pullellának július 4-én, válaszul az esetleges rákbetegségről szóló kérdésre (Reuters.com).

Arra a kérdésre, hogy hogy van, Ferenc pápa viccelődve válaszolt: "Még élek!". Elmondta, hogy egy rosszul tett lépés miatt térde "kisebb törést" szenvedett, melynek során ínszalagja is begyulladt: "Jól vagyok, sőt egyre jobban". A törést lézer- és mágnesterápia segítségével gyógyították meg.

Ferenc pápa tavaly egy általános érzéstelenítés negatív mellékhatásai miatt utasította vissza térdének megműtését. Jelenleg cáfolja a közelgő lemondásáról szóló híreket: "Soha nem fordult meg a fejemben. Jelenleg nem, jelenleg nem. Komolyan nem!"

Júliusban Kanadába szeretne ellátogatni, és reméli, hogy ezt követően Moszkvába és Kijevbe is eljut: "Most már képes vagyok rá". Parolin külügyminiszterrel és Lavrov orosz külügyminiszterrel már felvette a kapcsolatot.

Arra a kérdésre, hogy az abortuszt támogató katolikus politikusok részesülhetnek-e a szentáldozásban, a pápa a következőt válaszolta: "Ha az egyház elveszíti lelkipásztori mivoltát, ha egy püspök elveszíti lelkipásztori természetét, az politikai problémát okoz. Csak ennyit mondhatok".

Ferenc pápa kitért az abortuszt megdöntő amerikai legfelsőbb bírósági döntés kérdése elől. Azt mondta, hogy tiszteletben tartja a döntést, de nincs elég információja ahhoz, hogy jogi szempontból nyilatkozzon róla.

A kérdésről nem jogászként, hanem emberként kellett volna beszélnie.

#newsMqpzkesenw