Clicks249
hr.news

Franjo: Još jedna Apologia Pro Pontificatu Suo?

Franjo je svoju propovijed Petra i Pavla (29. lipnja) stavio pod dvije ključne riječi "jedinstvo" i "proročanstvo".

U propovijedi je predstavljena jasna misaona linija, hvalevrijedna rijetkost među biskupskim propovijedima.

Franjo primjećuje da je Crkva započela moliti kad je Herod uhapsio Petra: "Niko nije zlostavljao Heroda - a mi smo tako navikli zlostavljati one koji su glavni".

Iz toga zaključuje kako je besmisleno da se kršćani "žale". Zauzvrat, za koje ga kontekst nije opravdao, skače s Heroda na Petera: "Bilo je razloga kritizirati Petera, ali nitko ga nije kritizirao".

Objašnjava: "Da je Petar bio oprezniji, ne bismo bili u ovoj situaciji".

Franjina propovijed postaje isprika za njegov pontifikat: "Nisu razgovarali o Petru iza njegovih leđa; razgovarali su s Bogom".

Stoga Franjo želi molitvom "zaštititi naše jedinstvo": "Pomolimo se za one koji vladaju!", stvarajući dojam da bi vjernici morali ušutiti ("moliti") pred zlostavljanjem koje dolazi iz Rima.

Stoga Franjo govori o "proročanstvu" koje se prema njemu rađa "kad god dopustimo da nas Bog izazove." Ova je definicija zabludna: proročanstvo se rađa kada prorok primi riječ od Boga i naviješta je.

Franjo pada u svoje mantre kad kaže da proročanstvo "nije" kad smo zabrinuti da o svemu šutimo i držimo pod kontrolom", nego "kad Evanđelje poništava izvjesnosti", kad je "netko otvoren za Božja iznenađenja". Franjo je zbunjen: Evanđelje poništava nesigurnosti.

Ako Franjo vjeruje u svoju propovijed, zašto je onda on takav čudak koji nemilosrdno eliminira sve one koji osporavaju njegovu "sigurnost"?

#newsGnjkaqdzev