hu.news
400

$500: Bűnösnek találták Zen bíborost

A 90 éves Joseph Zen bíborost november 25-én bűnösnek találták "612 Humanitarian Relief Fund" nevű humanitárius segélyalap bejegyeztetésének elmulasztásában, amely az USA-barát tüntetőket szolgálta.

Jelképes, 4000 HK$ (512 amerikai dollár értékű) pénzbüntetést szabtak ki rá.

Az ügyész azzal érvelt, hogy az alap nyilvántartásba vételének kötelezettsége nem sérti az egyesülési jogot. Az alap felhasználta az "adományok" nagy részét, több mint 450 millió HK$-t (57 millió $-t!).

Zen ügyvédje azt válaszolta, hogy az alap nem tekinthető egyesületnek vagy társaságnak, mivel a vádlottak nem voltak tagjai egy szervezetnek, és csak segítettek az alap működtetésében. Ada Yim bíró megítélése szerint az alapnak "politikai" és nem csak "jótékonysági céljai" voltak.

Zent májusban négy másik társával együtt letartóztatták. Az ügyet egyes nyugati rezsimek elítélték, de a Vatikán azonban nem. Akkor a bíborost "külföldi hatalmakkal való együttműködéssel" vádolták.

Az alap másik négy kurátorát ugyanekkora pénzbírsággal sújtották. Egyikük, Margaret Ng ügyvéd azt mondta, hogy ez az első alkalom, hogy valakit ilyen bűncselekmény miatt vád alá helyeztek. Zen az ítélethirdetés után újságíróknak azt is elmondta, hogy az ügy nem érinti a vallásszabadságot.

Kép: Joseph Zen, © Etan Liam, CC BY-ND, #newsYgqnvzolzk