hr.news
205

Razriješen utemeljitelj redovničke zajednice

Kongregacija za istočne Crkve laicizirala je utemeljitelja Mission de Vie, oca Wissama Maaloufa, zaređenog 2013. godine, i isključila ga iz njegova instituta (LOrientLeJour.com, 18. studenog).

Maronitski Mission de Vie mješovita je zajednica od 80 članova koji žive u pet samostana u Libanonu i posvećeni su pomoći siromašnima.

Maalouf je optužen za zlostavljanje i seksualni napad na maloljetnice. Kongregacija je primijetila Maaloufovu "tvrdoglavost" jer se nije pridržavao disciplinskih mjera poduzetih protiv njega 31. kolovoza kako bi se zaštitilo njegovo svećenstvo i članstvo u institutu.

Maalouf se u više navrata branio, optužujući "stipendijski tisak" i dječju sutkinju u Baabdi, Joëlle Abou Haïdar, da su napadali njegovu zajednicu jer joj je odbijeno posvajanje koje je tražila za sebi blisku obitelj.

U rujnu su razriješena druga dva maronitska svećenika, Mansour Labaky i Georges Badr. Vrlo popularni Labaky osuđen je u Francuskoj na 15 godina zatvora zbog seksualnog napada na maloljetnice. Pričalo se da je Badr, svećenik Mar Takle (Hazmieh) i kapelan ONG Domus, pedofil.

#newsUsqukwmbdm