Clicks237
hr.news

Franjo pati od "neurotične tjeskobe"

Franjo se neće vraćati u Argentinu, rekao je argentinskom novinaru Nelsonu Castru u veljači 2019. godine. To je objavljeno tek sada u knjizi i na LaNacion.com.ar (27. veljače).

Planira umrijeti u Rimu "kao papa, bilo na funkciji ili kao emeritus". Franjo je također razgovarao o svom psihijatrijskom liječenju s "velikom ženom psihijatricom" jednom tjedno tijekom šest mjeseci.

Nikad se nije podvrgavao psihoanalizi, ali razgovarao je s njom o velikim rizicima koje je navodno preuzeo pomažući ljudima u bijegu tijekom vojne vlade u Argentini. Kao provincijal isusovac, u svojem je automobilu samo pod plahtama krijumčario skrivene ljude kroz vojne baze.

Franjo priznaje da pati od "neurotične tjeskobe", no naučio ju je prevladati slušajući Bacha i pijuckajući maté. Neurotična tjeskoba potječe iz nesvjesnog sukoba unutar vlastitog uma i negativno utječe na sposobnosti pojedinaca da se nose s promjenom osjećaja.

Također otkriva da je tijekom nadbiskupskog razdoblja pretrpio svojevrsni problem predkardijalnog napada koji je bio riješen.

Slika: © Mazur, CC BY-NC-ND, #newsRoppekpwdj