Join Gloria’s Christmas Campaign. Donate now!
Clicks194
charisma
11

Felszabadítási teológia és a pánamazóniai szinódus

2018. június 8-án töltötte be 90. életévét a perui domonkos teológus, Gustavo Gutiérrez Merino, akit a felszabadítási teológia atyjaként tartanak számon. Miközben II. János Pál és XVI. Benedek pápák alatt ez a teológiai irányzat negatív megítélés alá esett, és a Hittani Kongregáció két instrukcióban is elítélte számos gondolatát, a latin-amerikai Ferenc pápasága alatt ma folyamatos kísérletezés zajlik a felszabadítási teológia, és személyesen Gutiérrez rehabilitálására.

A rehabilitációnak ilyen gesztusaként köszöntötte és méltatta Ferenc pápa Gutiérrezt a 90. születésnapja alkalmából, amelyről a Magyar Püspöki Konferencia "félhivatalos hírportálja", a Magyar Kurír is beszámolt. A beszámoló után nem sokkal a Kurír egy a felszabadítási teológiát méltató írást is megjelentetett Görföl Tibortól, "Időszerű, hasznos és szükséges – Ötvenéves a felszabadítási teológia" címmel.

A Kurír 2013 óta új főszerkesztővel és megújult szerkesztőséggel dolgozik, talán így kerülhette el a szerkesztők figyelmét, hogy 2009-ben az oldaluk még így írt a felszabadítási teológiáról:

"A Libertatis nuntius instrukciót 1984. augusztus 6-án adták ki, különösen a teológusok és lelkipásztorok figyelmébe ajánlva, hogy figyelmeztessék őket: a felszabadítás teológiája veszélyt jelent a hitre, és marxista alapokon nyugszik. Elfogadása elkerülhetetlenül a szegénység ügyének elárulásához vezet; a valóság marxista szemléletű elemzése olyan álláspont elfogadására ösztönöz, ami összeegyeztethetetlen a keresztény hittel."

Erre az ellentmondásra, valamint a felszabadítási teológia problematikusságára a Magyar Kurír több olvasója is felhívta a szerkesztők figyelmét a hírportál Facebook oldalán. A Kurír ismeretlen szerkesztője eleinte megpróbált ezekre válaszolni: szerinte (1) a felszabadítási teológiának "marxista" és "nem marxista" változata van, az utóbbi problémamentes, és Gutiérrez ezen irányzathoz tartozik; (2) Gutiérrezt különben sem ítélte el soha a Hittani Kongregáció; (3) a Hittani Kongregáció előző prefektusa, Gerhard Müller bíboros közös könyvet is írt Gutiérrezzel, amely 2017-ben magyar nyelven is megjelent.

Nos, szívesen kifejtettük volna, hogy szerintünk a felszabadítási teológia a marxizmus teológiai legitimálásának kísérlete, amelynek szerteágazó változatai között ebben fokozatbeli és nem lényegbeli különbségek vannak. Másfelől felhívtuk volna arra is a kuríros szerkesztő figyelmét, hogy bár a Hittani Kongregáció név szerint valóban nem ítélte el Gutiérrezt, a Libertatis nuntius és Libertatis consciencia instrukcióiban olyan tételeket elítélt, amelyek Gutiérrez iskolaalkotó művében, "A felszabadítás teológiája"-ban is képviselt (néhány példáért ezek közül lásd a cikkünk kép alatti részét). Végül, ha nem is vitattuk volna a tényt, hogy Müller bíboros társszerzősége Gutiérrezzel valóban ad némi tekintélyt a perui teológusnak, azért ismét felhívtuk volna a szerkesztő figyelmét arra a sajnálatos gyakorlatra a Kurírnál, hogy mindig szelektíven, érdek szerint játszák ki a "Müller-kártyát".

Teljes cikk

Gustavo Gutiérrez: Támogatnunk kell a pápát, máskülönben el fogjuk veszíteni őt
Kisuff
Ezt az irányzatot már a 70-es években keresztény mázzal leöntött marxizmusként értelmezték, különösen a szovjet dicséretek után. Hozadéka csak annyi, hogy Latin-Amerikában meggyengítette Egyházunkat és az ateista rezsimek szolgájává tett.
lowoa likes this.
Bazsó-Dombi Attila likes this.