Clicks1
ms.news

Mariuccia Telah Meninggal: Ibunya Pernah Inginkan Dia Menjadi Lelaki

Mother Giovanna Saveria Alberoni, umur 94 tahun, merupakan atasan pertama kepada Institusi Ursulines of Mary Immaculate di India, telah meninggal dunia.

Dilahirkan di San Giorgio Piacentino, Itali, merupakan anak kedua antara tiga anak perempuan, beliau dibaptiskan di Maria Filomena. Name samarannya ialah Mariuccia.

Ibunya memberitahunya bahawa, ketika sedang mengandung, dia berdoa bahawa anak ini mungkin seorang lelaki dan menjadi seorang paderi.

Pada usia ke-12, Mariuccia pergi ke Piacenza untuk menuntut ilmu di Sekolah Profesional Ursuline untuk menjadi seorang penjawat pejabat, tetapi kemudiannya menjadi seorang guru dan mengambil ujian kemasukan ke menara gading.

Pada Januari 1946, dia telah masuk ke institut pemula sister dengan 11 orang yang lain. Beliau telah merancang untuk menyertai pendakwahan di Afrika, namun kongregasinya mempunyai misi di India, tempat yang beliau tiba pada November 1948. Beliau telah belajar ilmu perubatan di Universiti New Delhi dan menjadi seorang pakar perubatan.

Mother Giovanna menggembangkan Hospital Bandra’s Holy Family di Mumbai dari sebuah rumah jururawat yang mempunyai 22 buah katil pada tahun 1978 kepada institusi yang penuh dengan pelbagai kemudahan serta kajian medikasi dengan katil sejumlah 268 unit.

#newsRyynmgvqsv